Saffransbullar med mandelmassa
I söndags bakade jag och wow vad jag förvånar mig själv. Jag kan baka? Haha jag har i alla år tyckt att det är jobbigt och en stressig sak att göra men nu när jag blivit äldre ser jag det fina och mysiga i det. Jag har alltså bakat varje advent och det är något jag ska fortsätta med! Den här gången blev det saffransbullar med mandelmassa, en julfavorit om ni frågar mig.
Ni behöver:
50 gram jäst
5 dl röd mjölk
2 paket saffran
1 1/2 dl socker
250 gram kesella
100 gram smör
17 dl vetemjöl
1,2 tsk salt
1 st ägg till pensling
1,2 dl pärlsocker
1/2 dl mandelspån
Till fyllning:
200 gram smör
200 mandelmassa
1 tsk vaniljsocker

Såhär gör ni:
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°, tillsätt saffran och häll över jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred fyllning på halva och vik dubbel.
- Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

oj vad gott det ser ut!